Blog dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
zdrowie

Jak naturalnie wspomagać odporność przed sezonem chorobowym?

Już niedługo się zacznie: kaszelki, katary i inhalator włączony po kilka razy dziennie. Robię, co mogę żeby przygotować dzieci do sezonu chorobowego. W tym roku będziemy też stosować jedną, nową metodę, o której dowiedziałam się niedawno. Jest w 100% naturalna, a do tego skuteczna. 

Do napisania tego wpisu zaprosiła mnie rodzinna olejarnia Olini, która tłoczy na zamówienie różne zdrowe oleje, a w tym olej z czarnuszki.

Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł medyczny właśnie o niesamowitych właściwościach tej rośliny. Trochę się zdziwiłam, że medycyna, która opiera się raczej na preparatach medycznych wspomaga się również fitoterapią (czyli ziołolecznictwem). Z ciekawością przeczytałam TEN artykuł naukowy i postanowiłam spróbować

Czarnuszka  jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i inaczej nazywana jest czarnym kminkiem.

Głównym składnikiem oleju z czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe (aż 85%), których sam organizm nie wytwarza i musimy ich dostarczać w diecie. Tak na przykład kwasy regulują powstawanie i wzrost komórek. W jelitach (które są centrum odporności każdego człowieka ) przyczyniają się do powstawania co 5 dni nowej śluzówki.

“Dobroczynne działanie NNKT (nienasycone kwasy tłuszczone) jest szeroko znane: poprawiają odporność organizmu, wspierają układ krążenia, regulują metabolizm, determinują prawidłową pracę wielu narządów i przeciwdziałają nowotworom. Jednak wyjątkowość oleju czarnuszkowego wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości związku aktywnego o nazwie tymochinon. To właśnie ta substancja jest w największej mierze odpowiedzialna za właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne oleju.” 

źródło 

Te kwasy mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i są wskazane w czasie jego obniżenia.

Najważniejsze właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki:

  • budowanie odporności – podawanie oleju z czarnuszki rano na czczo lub wieczorem po kolacji ma świetny wpływ na poprawę układu immunologicznego. Badania wykazują, że już po 4 tygodniach terapii liczba komórek odpornościowych wzrasta o 70%.
  • leczenie anemii – regularne stosowanie oleju podnosi poziom hemoglobiny i erytrycytów
  • leczenie alergii – olej z czarnuszki ma również działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Stosuje się nią również w alergicznych nieżytach nosa i już po 14 dniach są widoczne efekty
  • leczenie AZS i łagodzenie objawów – olej stosowany bezpośrednio na skórę ma podobne działanie do maści sterydowych. Można go również stosować na poparzenia słoneczne. Olej z czarnuszki świetnia działa również stosowany wewnętrznie
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – kuracja od 3 do 10 dni może zahamować działania patogenów, w tym Candida
  • ma działanie przeciwnowotworowe

Więcej o  dobroczynnych właściwościach oleju z czarnuszki możecie przeczytaj w tych artykułach medycznych: TUTAJ, TUTAJ, TUTAJ

Mnie osobiście zaciekawił ten olej z powodu wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszowych (aż 85%) i jak się zaczęłam wgłębiać w ten temat to dopiero odkryłam jego większe możliwości.

Jak podawać olej dzieciom?

Olej z czarnuszki polecany jest od roku.

Dla dzieci do 3 r.ż dzienna dawka to 1/2 łyżeczki (2,5 ml) dziennie, a powyżej 3 r.ż to jedna łyżeczka (5 ml) dziennie.

Olej ma dość ostry smak i nazywam go “syropkiem”. Czyli nalewam na łyżeczkę i podaję dzieciom. Można go dawać rano na czczo albo wieczorem po posiłku. Aby trochę zmienić jego smak można na łyżce (dużej) wymieszać łyżeczkę oleju i trochę miodu.

Sama również go piję, bo pomaga przy mojej insulinooporności (zmniejsza poziom homocysteiny).

Czy mogą pić go kobiety w ciąży?

Olej z czarnuszki jest sklasyfikowany jako bezpieczny olej spożywczy, nie środek leczniczy, więc nie można go przedawkować czy nie ma działań niepożądanych. Pojawiają się jednak również opinie, że czarnuszka nie jest zalecana w ciąży, bo może wywołać przedwczesne skurcze. Ponieważ każda ciąża jest inna myślę, że najbezpieczniej będzie skonsultować się ze swoją położną lub lekarzem.

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Olej przechowujemy w lodówce od 3 do 10 stopni i musi być zużyty do 3 miesięcy od daty tłoczenia. Każdy olej z olejarni Olini jest tłoczony na zamówienie, czyli trafiają do nas oleje 2-3 dniowe, w ten sposób nie tracą swoich zdrowotnych właściwości.

Chcę Wam jeszcze pokazać od razu inne oleje, które mamy od Olini i stosujemy w naszej kuchni codziennie. 

Olej kokosowy – jest u nas w kuchni od dawna. Używam go do smażenia, ale też do robienia zdrowej czekolady: zmielone wiórki kokosowe, olej kokosowy, ksylitol podgrzewam w garnku i wlewam do foremek, a później wkładam do lodówki.

Lubię też batony ala Bounty: wiórki kokosowe, olej kokosowy i ksylitol podgrzewam w garnku do połączenia składników. Formuję batony i wkładam do lodówki na 3 h, póżniej w kąpieli wodnej rozpuszczam gorzką czekoladę z olejem kokosowym i tą masą polewam batony. Wkałdam do lodówki do ostygnięcia.

Olej z pestek dyni

To jest nowy olej w nowej kuchni i najczęściej dodaję go do warzyw pokrojonych w paski dla dzieci i nam do sałatek. Olej jest tłoczony z niełuskanych pestek dyni. Cenna kukurbitacyna występuje właśnie pod łupiną pestki więc zachowuje on wszystkie najlepsze właściwości. To właśnie obecność kukurbitacyny sprawia, że olej z pestek dyni ma działania przeciwpasożytnicze.

Olej dla dziecka

To mieszanina oleju słonecznikowego i rzepakowego – używam go do smażenia, do maczania pieczywa, do zup, a nawet do koktajli. Ma najmniej wyczuwalny smak ze wszystkich i smakuje moim dzieciom.

Dodaję go też do warzyw na talerzu, żeby lepiej przyswajały się witaminy. Poniżej z goframi z kaszy gryczanej niepalonej z cukinią.

Ja do tej pory kupowałam dzieciom tylko oliwę z oliwek i olej kokosowy nie zwracając uwagi na produkcję, czy też zawartość. Nie zdawałam sobie sprawy, jakie to jest ważne. Jeżeli szukacie sprawdzonego źródła to bardzo Wam polecam Olini.

Olini to rodzinna olejarnia, która zwraca uwagę na te ważne aspekty:

– oleje są maksymalnie świeże, tłoczone na zamówienie
– tłoczone są najlepszej jakości polskich ziaren, wszystkie oleje tłoczone są na zimno, nierafinowane i niefiltrowane
– wysyłane są kurierem, dobrze zapakowane, więc transport jest szybki i bezpieczny

A ja ma też dla Was miłą niespodziankę.

Na hasło NEBULE na stronie www.olini.pl dostaniecie 10% rabatu na całe zamówienie do 9.09.

 

Ten wpis ma 10 komentarzy

  1. ania dabrowska

    hej.mialam wiosna ten olej z twj firmy.probowalam dac dzieciom ale bardzo protestowaly,mialy odruch wymiotny po nim.bylam tym troche zdziwiona az sama skosztowalam oleju…on ma tak intensywny i ostry smak ze czulam go przez caly dzien w gardle,okropne uczucie.niestety u nas nikt nie byl w stanie go polknac.wierze w jego dobre wlasciwosci ale ta forma i ten smak jest…okropny.

    • admin

      U nas bez problemu – każdy jest inny. Moje dzieci lubią np. wafelki Anna z czarnuszką i dobrze znają ten smak:) możne też wymieszać z miodem

  2. aga

    ja podaje mojej corce od czerwca, nie byla jeszcze przeziebiona od tego momentu, ale poprawila sie jej kondycja skory, wczesniej skora byla sklonna do przesuszania, musialam ja regularnie nawilzac mleczkiem, a teraz skora jest super, dobrze nawilzona, nawet nie smarujemy buzi. co do smaku, jest okropny, ale troche oszukuje mala, podaje na czubku lyzki troche serka, a na pozostalej czesci lyzki jest olej. tak zjada go codziennie

  3. Agata

    U nas podobnie jak u Anna Dobrowska, miałam olej i niestety też nikt z nas nie był w stanie go przełknąć:( podobnie z olejem z pestek z dyni:( Ą olejarnie Olini polecam z całego serca- najlepsza ❤

  4. Magdalena

    Od niedawna krążą opinie, że spożywanie oleju kokosowego jest bardzo niezdrowe.

    • admin

      Może nie jest bardzo niezdrowe – nie przesadzajmy. We wszystkim trzeba znac umiar, jak raz na tydzień usmaży się dzieciom placki, to nic się nie stanie.

  5. Edyta

    A czy możesz podać proporcje do wykonania tej czekolady z olejem kokosowym?

  6. Jola

    Wszystko super, tylko nie wolno smażyć na żadnym innym oleju roślinnym oprócz kokosowego. Pozdrawiam 🙂

  7. Kasia

    Smażymy tylko na rzepakowym. Kokosowy tylko na zimno np do sałatek. Na gorąco niestety jest szkodliwy. Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *