Blog dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
BLW

Jesteś na diecie? Chodź na gofra!

Dziś przedstawiam Wam mój autorski przepis na gofry dietetyczne.

Stworzyłam go na potrzebę mojej diety, a i Lilka się nimi zajada.

DSC_5989

Bez cukru!

Składniki:

  • 75 g płatków migdałowych
  • 75 g płatków orkiszowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 150 ml mleka (użyłam ryżowego)

Płatki mielę w młynku do kawy na mąkę.  Suche składniki mieszam razem. Na koniec dodaję oliwę i mleko. Energicznie mieszam wszystko w misce. Gotowe!

Gofry polewałam musem malinowym. Jest nic innego jak podgrzane maliny  z odrobiną wody i na koniec potraktowane blenderem. Mus smakuje znakomicie z listkiem mięty.

DSC_5956

DSC_5928

DSC_5917

DSC_5909

DSC_5912

DSC_6040

DSC_5962

DSC_5963

DSC_5984

DSC_6003

DSC_5999

DSC_6017

DSC_6020

DSC_6006

DSC_6027

 

Lilki ulubiony dżem:)

Przepis na inne zdrowe gofry u OLGI

Pastelowe talerze i kubki: RICE

Sztućce Beaba

Gofrownica Silvercrest

Ten wpis ma 20 komentarzy

  1. Gabistworkowo

    Ooo coś dla mnie 🙂
    Można wiedzieć, na jakiej diecie jesteś? Ja też na diecie i z podobnych składników korzystam 😉

  2. Ewelina

    są efekty? Ja się zastanawiałam nad taka dietą

  3. Magda

    Efekt diety wow. A mogę prosić o więcej szczegółów co do jadłospisu i zasad. Pozdrawiam serdecznie!

  4. Wera

    Wyprobuje przepis bo bezglutenowy, a takie lubie:).

    A ja polecam Ci jeszcze takie gofry, dla mnie najlepsze jakie robilam. Porcja dla 4 os rodziny. Dla dwojki dzieci wystarczy polowa skladnikow.

    2 jajka
    łyzka syropu z agawy
    1/3 szklanki oleju
    350 ml wody
    9 g proszku do pieczenia
    200 g mąki gryczanej
    100 g mąki ryżowej
    100 g mąki ziemniaczanej

    W dużej misce zmiksować jajka z syropem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smazyc na rozgrzanej gofrownicy.

    • Wera

      O teraz widze ze platki orkiszowe a nie owsiane ale mysle ze mozna zastapic smialo. Pozdrawiam.

  5. jakosTakos

    Tytuł świetny. Jak się najem gofrów, to poczytam dalej, bo obawiam się, że będzie tam jakieś drobne ‘ale’;)

  6. Iza - łowca zabawek

    świetny przepis i jaka rewelacyjna gofrownica!

  7. Olga Pietraszewska

    Wow! Jutro zmielę płatki i zobaczymy, co z tego wyjdzie 🙂 Ale zapowiada się wyśmienicie 🙂

  8. Ewelina

    Robiłam Twoje gofry. Są świetne- lepsze niż tradycyjne bo bardziej chrupiące. Moja córka( jest w wieku Twojej) lubi też placki z jabłkami otrębami owsianymi i nasionami chia- taki zdrowszy zamiennik zwykłych placków..

  9. olga z okolic

    zrobię na pewno!
    mniam

  10. Basia

    O, coś dla mnie, mam cukrzycę ciążową, na pewno wypróbuję 🙂

  11. Aneta Maj

    Przepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.

  12. Natiblog

    Jeju ale cudna gofrownica <3 ja akurat zmieniam odżywianie na trochę zdrowsze i chętnie wypróbuję przepis 🙂
    Zdjęcia śliczne!

  13. Anna

    A co to za książka “Burgery”? Czyja? Fajna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *