Blog dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
W kuchni

Pierniczki świąteczne z dziećmi – kreatywne pomysły na ozdabianie

Pierniczki świąteczne to główny punkt naszych przygotowań do świąt. Każdy z nas czeka cały rok żeby znów móc poczuć ten niepowtarzalny zapach w kuchni. W tym roku pierwsze pierniczki świąteczne już zawisły na choince, ale wcale nie jest powiedziane, że nie będziemy ich dorabiać.

My zawsze korzystamy z tego przepisu i wychodzą przepyszne. Najpierw są lekko twarde, a po zamknięciu w pudełku miękną.

Pierniczki świąteczne - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1-2 łyżeczki  przyprawy korzennej
  • 100-110 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 ml syropu z agawy
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. W garnuszku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cukier, syrop z agawy oraz przyprawy: cynamon imbir i przyprawę korzenną. Lekko podgrzej i wymieszaj, by cukier się rozpuścił. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Dodaj schłodzone masło z cukrem i przyprawami. Zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 min.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 st.
  4. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i foremką wycinaj ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem.
  5. Piecz ok 10-15 min, aż będą rumiane.

Trochę bałaganu jest nawet wskazane:)

Dziś pokażę Wam nasze ulubione sposoby na dekorowanie.

Pierniczki z szybką

Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego, to może spodoba się Wam ten pomysł. Potrzebujecie do niego cukierków – landrynek. Oddzielamy kolory i wkładamy landrynki do woreczków. Następnie stukamy młotkiem, tak żeby landrynki mocno się pokruszyły. Potrzebujemy też foremkę, która wytnie dziurkę już  w gotowym pierniku. Ja kupuję takie specjalne, które mają mniejszy środek (w tym roku kupiłam takie KLIK), ale równie dobrze możemy wyciąć otwór np. kieliszkiem. Do środka przed pieczeniem nasypuję landrynki i piekę ok. 10 minut. Czekam aż wystygną i wtedy odrywam od papieru. Takie pierniczki świąteczne świetnie wyglądają na choince (nie zapomnijcie zrobić przed pieczeniem dziurki słomką), bo światło lampek przebija się przez szybkę.

pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne z piankami

Potrzebujemy małe pianki typu marshmallow (dostępne TUTAJ ) i np. foremkę w kształcie owieczki (TUTAJ). Możemy również dekorować piankami inne kształty. A jak je zrobić? Tuż po wyjęciu gorących pierniczków z piekarnika szybko przyklejamy pianki do ciastka i przyciskamy. Możemy też dosłownie na 30 sekund włożyć pierniczki z piankami do piekarnika. Wtedy one się lekko stopią.

pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne z migdałem

Potrzebujemy foremki z ludzikiem  (TUTAJ) lub innej, która mogłaby fajnie wyglądać. Przed pieczeniem wkładamy ludzikowi w ręce migdał i pieczemy ok. 10 min. Jeżeli chcecie coś słodszego to migdały można wyjąć i włożyć w zapieczoną dziurkę np. cukierka M&M.

pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne z pysznym owocowym lukrem

W tym roku zamiast sztucznych barwników używamy pysznych różdżek Helpa, które nadają piękny kolor, ale też niesamowicie owocowy smak. Osobny wpis pisałam Wam o nich TUTAJ Liofilizowane to super pomysł na dodatek do lukru. A jeżeli chcecie zrobić lukier, który jeszcze będzie bez tony cukru to zajrzyjcie TUTAJ <-lukier kokosowy

 

Obawiam się, że moje pierniczki świąteczne nie dotrzymają do świąt 🙂

Ten wpis ma 6 komentarzy

  1. K.K.

    Nam się landrynkowe szybki rozpuściły kilka godzin po upieczeniu – co ciekawe tylko te przezroczyste, białe mają się świetnie. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Mamy teraz mnóstwo dziurawych, klejących pierników 🙂

  2. A.

    Co do pierników z szybką. .. zrobiliśmy takie jakieś 3 lata temu i one nadają się tylko do zjedzenia, ale absolutnie nie do wieszania na choince. Po kilku dniach szybka zaczyna się rozpuszczac i kapie. Strasznie ciężko potem doczyscic podłogę czy cokolwiek innego na czym choinka stoi.

  3. Ewa

    Zrobiłam wczoraj te pierniczki – witrażyki, mam nadzieję, że nie rozpuszczą się 😉
    . Te ludziki z migdałem są super słodkie!

  4. Dorota

    Czy syrop z agawy mote zastąpić miodem? Ewentualnie ile go dać?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *