beaba

Zdrowe śniadanie KONKURS

Kiedyś już pisałam o tym, że pierwszy posiłek w ciągu dnia jest dla nas bardzo ważny. Podawałam Wam  nasze przykładowe przepisy tu i tu. Jednak ten ograniczony repertuar w menu i nam się znudził. Szukamy czegoś nowego, inspirującego, a do tego zdrowego. Jak wiecie Lilka je dokładnie to samo co ja, więc szukam czegoś pysznego.

Jakie według mnie jest zdrowe śniadanie?
na ciepło
zróżnicowane
dające energię na cały dzień

Dlatego razem z marką Beaba, która również promuje zdrowe odżywianie u dzieci zorganizowaliśmy konkurs dla Was.


Jaki jest zadanie konkursowe? Podziel się z nami swoim przepisem na zdrowe śniadanie. 

Warunki udziału: klikamy  przycisk „Lubię to” na  profilu Beaba na Facebooku tu  i Liliija tu. W komentarzu pod tym postem piszemy nasz przepis na zdrowe śniadanie wraz ze swoim ze swoim adresem e-mail. Osoby chętne żeby zwiększyć swoje szanse mogą wysłać na liliija@interia.eu zdjęcie tegoż posiłku (zdjęcie może być opublikowane na profilu na Facebooku u mnie i Beaba).

Konkurs będzie trwał od dzisiaj do 25.08.2014 r. do północy

A co jest do wygrania. Dwie osoby, które zdradzą nam najciekawsze pomysły na śniadanie zgarną jeden z 2 zestawów:

Sztućce klik+ miseczka klik

Miseczka klik + kubek Ellipse 2w1 klik

Ten wpis ma 33 komentarzy

  1. Anonymous

    Przepis ma być jeden czy kilka??? I gdzie wysyłać??? PozdrawiamAGA

    • An.

      jeden, wpisujemy tu w komentarzach:)

    • Anonymous

      Fajnie:) oto placuszki serowe
      120 g mielonego białego sera
      50 ml mleka krowie lub sojowe, owsiane
      1 jajo
      3 łyżki mąki może być pełnoziarnista
      1 łyżka miodu
      1 łyżeczka wanili
      kilka rodzynek
      ser mieszamy z miodem, żółtkiem,mąką, wanilią i rodzynkami dodajemy ubite białko. Smażymy na maśle. Smaczneg
      a.szymankiewicz@op.pl

  2. Anonymous

    Chętnie bym wzięła udział w konkursie, ale jako ideowy wróg fb nie posiadam i dlatego nie mam szans:(

  3. żuk

    u nas z serii Śniadania Mistrzów: Muffiny drożdżowe pełnoziarniste 🙂
    Potrzebne będą:
    -1/3 kostki drożdży
    -1/3 szklanki cukru lub słodu lub melasy (używam nierafinowanego z buraków lub melasy trzcinowej; jakiś słodzik musi być żeby drożdże miały co jeść)
    -2 szklanki mąki (pszenna, orkisz lub żytnia w przewadze, w domieszce może być dowolna inna; typ: również dowolny, ale żeby były pełnoziarniste ja używam 1850 lub 2000)
    -3/4 szklanki mleka (używam roślinnego- owsianego lub ryżowego)
    -1/2 szklanki oleju
    – 2 jajka rozkłócone

    w podanej kolejności wrzucamy do miski i chowamy na noc do lodówki (nie mieszamy, tylko wlać/wsypać i zostawić)
    Rano:
    dorzucamy dowolnie wybrane owoce suszone (u nas najczęściej morele niesiarkowane + figi- by zadbać o żelazo i wapń) i orzechy/pestki- również dowolne. Rozkładamy do formy na muffinki, na wierzch wskakują owoce świeże- w sezonie letnim maliny, jagody, truskawki, wiśnie- co się nawinie, w zimie- owoce mrożone lub banany/jabłka. Do pieca na 15-20 min w temp 170. Pożerać ciepłe polane sosem ze zmiksowanych świeżych owoców 🙂
    Można również- by zachować różnorodność- tworzyć wersje wytrawne- do ciasta cukru tylko szczypta, a zamiast niego zioła, do środka warzywa i posypać serem/płatkami drożdżowymi.
    Pyszne, szybkie, baaardzo różnorodne i zdrowe 🙂
    ps. świetne są też w teren na zimno.
    mój mail to:zuklesny@gmail.com

  4. mamamichalinay

    Placuszki BANANOWE MNIAM!!!

    1*banan
    1*jajko
    opcjonalnie: połowa startego jabłka lub 1,5 łyżki otrębów

    Jeśli chcemy większą ilość to wszystko proporcjonalnie zwiększamy,ważne by jajko i banan były 1:1.

    Banana kroimy w plasterki i dodajemy jajko. Wszystko blendujemy na jednolitą masę (można rozgnieść widelcem).
    Smażymy na złoty kolor. Placuszki są bardzo słodkie dlatego jako dodatek proponuje jogurt naturalny i świeże owoce np.maliny, jagody,kiwi,truskawki…
    Można również polać sosem z owoców np. mrożonych polecam mrożonkę z biedry ,,Mieszanka kompotowa”

    Szybkie i łatwe w przygotowaniu mniammmmm……

    ruthruda@interia.pl

  5. Anonymous

    Ulubione (i najszybsze!!!) śniadanie moje i mojego synka Radzia przygotowujemy następująco:
    Składniki:
    – dwa jabłka
    – serek wiejski
    – odrobina miodu
    – cynamon
    Przygotowanie:
    – obieramy jabłka
    – kroimy je w kosteczki
    – podgrzewamy w piekarniku lub w mikrofali
    – dodajemy serek wiejski
    – dodajemy miód
    – opruszamy cynamonem
    Smacznego 🙂

    Agnieszka Cisoń

  6. BiBi żak

    Witaj . Od jakiegos czasu interesuje sie metoda BLW . I szukam inspiracji na blogach . Ten przepis jest nieco zmodyfikowany przeze mnie bo nie zawsze mam wszystko co potrzebne w lodowce .
    Placuszko – omlety z owocami
    Skaldniki ;
    3 jajka , 3 lyzki mleka, 3 lyzki amarantusa ekspandowanego , 1 – 2 lyzki maki tortowej , szklanka owocow ( jagody , maliny ,wisnie , borowki itp itd), lyzka miodu , lyzka oleju rzepakowego , , Wszystko, prócz owocow, wymieszac ze sobą. Wylać na rozgrzaną patelnię lekko posmarowana olejem badz na patelnie beztluszczowa . Smażyć z jednej strony chwilę, a następnie dodac owoce . Obrócić delikatnie placuszek na drugą stronę, Smazyc az bedzie dobrze ścięty. Wersje dla mamy posypac cukrem pudrem ;)))
    Beata Baziak

  7. Kinga S

    U nas króluje Musli z owocami (które uwielbia moja 5 latka) i owsianka z suszonymi owocami, którą z kolei zajada się mój dwulatek:)

    Składniki na porcję owsianki:
    250ml mleka,
    1 łyżeczka miodu,
    szczypta soli,
    4 łyżki płatków owsianych,
    2 łyżki otrębów pszennych,
    5 suszonych moreli,
    2 suszone śliwki,
    2 daktyle (obrane ze skórki)
    1 łyżeczka rodzynek
    (czasami dodajemy kilka drobno posiekanych orzechów włoskich)

    W małym rondelku zagotowuję mleko z miodem i szczyptą soli. Do gotującego się mleka dodaję płatki owsiane. Gotuję na małym ogniu, często mieszając przez ok 4 min. Dodaję otręby pszenne i gotujemy kolejne 3-4 minuty. Pokrojone owoce wrzucam do rondelka i gotuję aż całość zgęstnieje.Podaję na ciepło.

    Składniki na porcję musli:
    1 łyżeczka płatków owsianych,
    1 łyżeczka otrębów owsianych,
    1/2 łyżeczki siemienia lnianego,
    1 łyżka płatków kukurydzianych(bez cukru)
    1 łyżeczka drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów,
    1 łyżka drobno posiekanych suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki,
    2-3 łyżki naturalnego jogurtu,
    1 łyżka miodu,
    1/2 banana,
    Garść świeżych malin i borówek amerykańskich.

    Wszystkie składniki musli mieszam dokładnie, wsypuję do miseczki, polewam jogurtem i miodem. Na górze układam świeże owoce.

    Smacznego!
    kinga_lf@poczta.fm

  8. annna252

    ZIELONY CHLEBEK
    300 g szpinaku
    100 ml mleka
    600 g mąki pszennej
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    zioła prowansalskie w miarę uznania (ok. łyżeczki)
    15 g drożdzy
    50 g pesto z bazylii
    Składniki wyżej wymienione dodajemy do maszyny do wyrobu chleba, rozpoczynając od składników ciekłych, a kończąc na suchych. Resztę czynności wykona maszyna 🙂 Pycha.

  9. Justyna rochnińska

    Dzień dobry! u nas króluje owsianka! Jest energetyczna, pyszna i zdrowa.
    Owsiankę przygotowuję w owocami (zimą z suszonymi morelami, śliwkami, żurawiną, latem z owocami sezonowymi- malinami, truskawkami, borówkami).
    Przepis:)
    1 szklanka mleka (mleko krowie lub dowolne mleko roślinne)
    0,5 szklanki wody
    2-3 łyżki płatków górskich
    1/2 banana (jako słodzik)
    kilka malin
    kilka borówek
    kilka truskawek

    Mleko wlewamy do garnka, dodajemy wodę i owoce, mieszamy i zagotowujemy, później dodajemy płatki górskie, gotujemy 3-5 minut. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana. Wszystko mieszamy i gotowe.

    Takie śniadanko jemy razem z naszym rocznym synkiem 🙂

  10. Anonymous

    Kaszka jaglana z malinami

    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki kakao
    4 łyżki kaszy jaglanej
    cukier/miód lub inny preferowany słodzik
    2 garście malin
    Kaszkę zmielić w młynku do kawy – to można pominąć w zależności od preferencji.
    Do garnka wlać wodę i mleko, dodać kaszę i kakao. Gotować około 15 na wolnym ogniu do miękkości co jakiś czas mieszając – czas gotowania jest zależny od stopnia zmielenia kaszy.
    Po ugotowaniu dodać cukier lub miód- ilość w zależności od preferencji. Dodać maliny-
    kilka zostawić w całości na wierzch, resztę zanieść z kaszą.

    Kakao można pominąć

    mammamia80@wp.pl

  11. bozena jedral

    Ile razy zdarzyło ci się nie mieć pieczywa na śniadanie?
    Szybko można wyczarować smaczne bułeczki, czas przygotowania 4minuty!!!
    Wystarczy 4 min ,by wyczarować zdrowe bułeczki domowe :
    – 2 łyżki otrębów ( ja użyłam pszennych )
    –2 łyżki jogurtu naturalnego
    -jajko
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dowolne przyprawy ( można dać troszkę soli i zioła )
    zrobiłam z łyżeczką miodu , śliwkami suszonymi, morelami suszonymi i sezamem
    wymieszać łyżką nałożyć ( nie pełno, bo urośnie ) do miseczek lub foremek silikonowych i na najwyższe obroty na 4 min do mikrofali
    po kilku min. ostygną i gotowe do jedzenia
    smacznego

    b.jedral@gazerta.pl
    przepis i zdjęcie wysyłam również na mail

  12. bozena jedral

    Ile razy zdarzyło ci się nie mieć pieczywa na śniadanie?
    Szybko można wyczarować smaczne bułeczki, czas przygotowania 4minuty!!!
    Wystarczy 4 min ,by wyczarować zdrowe bułeczki domowe :
    – 2 łyżki otrębów ( ja użyłam pszennych )
    –2 łyżki jogurtu naturalnego
    -jajko
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dowolne przyprawy ( można dać troszkę soli i zioła )
    zrobiłam z łyżeczką miodu , śliwkami suszonymi, morelami suszonymi i sezamem
    wymieszać łyżką nałożyć ( nie pełno, bo urośnie ) do miseczek lub foremek silikonowych i na najwyższe obroty na 4 min do mikrofali
    po kilku min. ostygną i gotowe do jedzenia
    smacznego

    b.jedral@gazeta.pl (prawidłowy adres mail)
    przepis i zdjęcie wysyłam również na mail

  13. Marta Skowronek

    2* śliwka
    1* gruszka
    kilka malin, borowek lub jagód

    Owoce kroimy na kawaleczki, wrzucamy do rondelka z wodą, gotujemy chwilkę do miękkości. Owoce wyciągamy z garnka, a w wytworzonym soku gotujemy platki owsiane gorskie do wyparowania wody. Dodajemy owoce i syrop z agawy lub miód.

    To śniadanie króluje u nas w sezonie i jest niezastąpione. Moja córka uwielbia slodko-kwasne smaki. Tutaj slodyczy dodaje gruszka, syrop z agawy czy miod, a kwasnego smaku śliwki:) czasem zblendujemy, czasem w formie kawalkowej zjadamy. I tak i tak jest pyszne! 🙂
    martaskowronek@onet.eu

  14. Anonymous

    Serniczki z patelni
    Składniki na 8 serniczków: 200-gramowa kostka sera białego, jajko, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki otrębów np. pszennych, miód lub cukier do uzyskania odpowiedniej słodkości.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, idealnie nadaje się do tego mikser ręczny. Powstałą masę formować w dłoniach w niewielkie kulki, smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Za każdym razem smakujące inaczej za sprawą dodatków. Można okrasić je jogurtem lub musem owocowym, podać z masłem orzechowym, pokrojonymi owocami lub zjeść same, bez dodatków.
    dzanus_192@wp.pl

  15. Anonymous

    A moje wnuki u mnie dostają kakao z jajecznicą. Dla wnusi musi być podana z pomidorkiem i szczypiorkiem. Wnuczek już bardziej grymaśny. A robię to tak : jajka, mały pomidor, szczypiorek, szczypta soli. Pomidora na kawałki. Na patelni rozgrzewam masło i duszę na nim pomidora. Jajka w ciepłej wodzie i wbijać je na patelnię, po chwili daję szczypiorek i sól, mieszamy, mieszamy aż jajko się zetnie. Można też zrobić taką jajeczniće na patelni. Równie smaczna mi wychodzi.
    bogdan-ja6@wp.pl
    Pozdrawiam Bogdan J

  16. Anonymous

    Jaglanka z gofrownicy

    40g kaszy jaglanej (zmielić w młynku do kawy na mąkę, lub użyć gotowej mąki)
    20g płatków jaglanych
    łyżeczka oliwy z oliwek
    40g banana (udusić widelcem na gładką masę)
    woda lub mleko roślinne

    Składniki połączyć, dodać tyle wody (mleka) by uzyskać dość gęstą konsystencję. Piec w gofrownicy. Czas zależy od mocy urządzenia. Ja w swojej Dezala, piekę ok 5 min. Jeśli ciasto zrobimy bardziej lejące, gofer wyjdzie miękki, jeśli będzie gęste uzyskamy gofra nieco twardszego, chrupiącego. Podawać na ciepło. My lubimy z wegańskimi pastami.

    Natalia Franio i Gabi

    kf.shark@wp.pl

  17. Anonymous

    a u nas króluje omlet! 🙂 ale omlet robiony z jajka, płatków owsianych i z banana. szybki pyszny sycący i prosty:). wszystko do blendera i na patelnie i gotowe! 🙂 aha i jakie by nie były proporcje zawsze wychodzi 😉 pozdrawiam. mariolkad@o2.pl

  18. Anonymous

    Zdrowe śniadanko dla mojego synka 16-msc,jak również i rodziców. Nasze śniadania są zdróżnicowane raz mamy jajecznicę ze szczypiorkiem, pomidorkiem i bazylią, czasem naleśniczki z musem jabłkowym koniecznie z naszych zapraw! ale najczęściej jest to owsianka z owocami sezonowymi:) do tego butelka mleka i synek najedzony:) a dodatkowo na drugie śniadanko jogurcik! jemy zdrowo, mój synek zjada wszystko więc nie mamy żadnych problemów żywieniowych i to mnie raduje :-)) Anna Maria i Igorek
    e-mail 1anik@interia.pl

  19. eFKa

    My jesteśmy placuszkowi. A jak taty nie ma w domu to zjadamy owsianki, jaglanki i inne anki, na które mąż patrzy z obrzydzeniem.
    Ostatnio odkryłam super prosty przepis na naleśniki z kaszy gryczanej. Nie jest on mojego autorstwa, ale wypróbowałam go i wszystkim polecam.

    Dzień wcześniej: 300g kaszy gryczanej niepalonej namaczamy na noc
    Rano: Odlewamy wodę i miksujemy/blendujemy kaszę z 2 bananami i ewentualnie łyżką miodu. Dodajemy wodę do uzyskania konsystencji jaką lubimy. Im więcej wody, tym cieńsze placuszki uda się usmażyć.
    To jest porcja dla trzyosobowej głodnej rodziny.

  20. eFKa

    Aha, zdjęć brak, bo placki znikają w tempie ekspresowym. mail:ewa.anna.tomczyk@gmail.com

  21. Anonymous

    Jako mama niemowlaka i przedszkolaka polecam szybkie i zdrowie śniadanko:
    Jaglanka owocowa:
    2 szklanki mleka roślinnego (modyfikowane, krowie lub jogurt naturalny)
    1 szklanka truskawek lub malin czy innych owoców
    2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę płuczemy dwukrotnie gorącą wodą, następnie wlewamy dwa razy tyle wody, ile mamy kaszy. Później dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli, nawet jeśli kasza jest do dań słodkich. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Mozna ugotowac dzien wczesniej :))
    1-2 dojrzale banany (zalezy jaki chcemy uzyskac stopien slodkosci).
    Zmiksować aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje dodatkowo posypana świeżymi owocami o idealnie byłoby z zestawem pierwszym Pastel Blue 😉
    asska83@o2.pl

  22. Anonymous

    Zdecydowanie polecam pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu śniadanie dla całej rodzinki. A oto przepis dla rodziców i niemowlaczka:
    Składniki (najlepiej oczywiście smakują jeśli są ekologiczne):
    – pół szklanki płatków owsianych (takich do gotowania, najlepiej, żeby nie były błyskawiczne),
    – ulubione owoce, np. borówki, truskawki, banany lub suszone owoce lub konfitury
    – opcjonalnie: jogurt naturalny

    Przygotowanie:
    Płatki wsypujemy do wody i gotujemy ok. 5 minut (według wskazówek na opakowaniu). Serwujemy z dodatkiem świeżych owoców, suszonych lub konfitury.
    * Takie śniadanie to gwaratowany sukces na początek dnia. Nasz niemowlaczek je uwielbia w różnych wersjach i oczywiście jego porcja jest zmiksowaną. Dla urozmaicenia owsianki można dodać płatki jęczmienne lub kukurydziane i kreatywnie ozdobić ulubionymi składnikami
    bea.banas@gmail.com

  23. Paulina dębska

    witam,
    wklejam przepis na nasze ostatnie odkrycie. pyszne i zdrowe placuszki z otrębami i nie tylko 😉 (zdjęcie na fb). niektórzy zajadają je na słono z pomidorami i serem żółtym ale my jemy na słodko z konfiturami z czarnej porzeczki domowej roboty oraz babcinym powidłem śliwkowym. Mieszam około 6 łyżek płatków owsianych lub otrębów z łyżką siemienia lnianego, około 200 ml mleka (może być roślinne), szczyptą soli, garścią żurawiny lub rodzynek i płatkami migdałowymi. Składniki zagotowuje na małym ogniu aż zgęstnieją po czym rozgrzewam łyżkę masła na patelni i smażę placuszki (łyżka masy= 1 placuszek). Moja córka jest jeszcze za mała na stałe pokarmy (ma niecałe 5 m-cy) ale 2 letnia chrześnica się zajadała. Smacznego!

  24. Paulina dębska

    witam,
    wklejam przepis na nasze ostatnie odkrycie. pyszne i zdrowe placuszki z otrębami i nie tylko 😉 (zdjęcie na fb). niektórzy zajadają je na słono z pomidorami i serem żółtym ale my jemy na słodko z konfiturami z czarnej porzeczki domowej roboty oraz babcinym powidłem śliwkowym. Mieszam około 6 łyżek płatków owsianych lub otrębów z łyżką siemienia lnianego, około 200 ml mleka (może być roślinne), szczyptą soli, garścią żurawiny lub rodzynek i płatkami migdałowymi. Składniki zagotowuje na małym ogniu aż zgęstnieją po czym rozgrzewam łyżkę masła na patelni i smażę placuszki (łyżka masy= 1 placuszek). Moja córka jest jeszcze za mała na stałe pokarmy (ma niecałe 5 m-cy) ale 2 letnia chrześnica się zajadała. smacznego!

  25. Anonymous

    Czy komentarze też będą przenoszone na nowego bloga? Jeśli nie to fajnie byłoby przenieść te przepisy. Kilka nich oceniam na 5!

    • An.

      tak, będą przeniesione. Wyniki też będą już na nebule.pl

    • eFKa

      Już nie mogę się doczekać i odsłony nebule.pl i wyników konkursu. Logo widziałam i mnie zaciekawiło. Układa się w sensowną całość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *