fbpx

Dobra organizacja w kuchni – moje sposoby i tricki

  • DOM
  • 6  min. czytania
  •  komentarze [20]

Wiecie, że kiedyś nie lubiłam gotować? I teraz już wiem skąd była moja niechęć do tej czynności. Dopiero teraz widzę to wyraźnie – nie przepadałam za przygotowywaniem posiłków dlatego, że … miałam kiepską organizację w kuchni.

Jak teraz przygotowuję posiłki to sprawia mi to przyjemność, bo:

Uważam, że dobrej organizacji w kuchni można się nauczyć – ja się tego nauczyłam, więc i Wy możecie!

Do podzielenia się moimi doświadczeniami i sposobami na dobrą organizację w kuchni zaprosiło mnie Auchan

Dobra organizacja w kuchni, to naprawdę około 70% sukcesu. Dzięki temu nie wkurzam się, że mi się mąka rozsypuje podczas nasypywania. Szukanie produktów po szafkach nie zajmuje mi czasu, bo ja w ciągu kilku sekund jestem w stanie znaleźć skrobię ziemniaczaną czy ksylitol.

Teraz to widzę, że moich poprzednich kuchnia panował Wielki Chaos i bałagan. A to mnie zniechęcało do gotowania.

Zakupy

Kiedyś robiłam zakupy bez list zakupowych i wkładałam w sklepie do koszyka produkty, które wydawały się przydatne. Często wychodziłam z pełnym koszykiem, a okazywało się, że nie mam nic na obiad. Też tak miewacie? Zmieniło się to, kiedy zaczęłam robić listy zakupów i dzięki temu to się poprawiło, bo miałam gotowy plan na posiłki.

Mam teraz taki sposób, że raz w miesiącu jadę na duże zakupy i uzupełniam zapasy podstawowych produktów takich jak: makaron, ryż, kasza, dżemy, sery, wafle ryżowe, mleko owsiane, kawę, herbatę itd. Często jadę po nie do Auchan, bo nie lubię przepłacać.

Nie wiem czy znacie marki własne oznaczone logo z ptaszkiem? Ja bardzo często je kupuje, bo są świetnej jakości i w minicenach. Lubię produkty bio, bo mają dobre składy, a cena jest przystępna. Przykładowo mleko owsiane, które u nas używałam właściwie do wszystkiego kosztuje 5,9 zł! Tak samo jest z innymi produktami.

Do tego podstawowe zakupy robię w większej ilości żeby nie musieć jechać znów za tydzień. Takim sposobem mam zrobione zakupy na dłuższy czas i mogę już z nich swobodnie gotować.

Później raz w tyg kupuję świeże warzywa i owoce, raz na dwa dni chleb – mam zrobione zapasy i dzięki temu zdecydowanie łatwiej jest nam przyrządzać.

Przechowywanie w pojemnikach

Mądre przechowywanie to podstawa organizacji w mojej kuchni. Wszystkie sypkie produkty przesypuję do pojemników. Dlaczego?

Przyprawy i produkty do deserów

Trzymam je w jednej szafce w pojemniku z możliwością przechowywania w pionie. Dlaczego tak, a nie w pojemnikach? Mam bardzo dużo różnych przypraw i musiałabym mieć około 50 pojemników, a już brakuje mi na nie szuflady. Lepiej mi się sprawdzają takie pojemniki jak na zdjęciach. W jednym mam przyprawy wytrawne, a w drugim do ciast.

Szuflada na słoiki, puszki papier do pieczenia i folie

Pamiętam jak projektowaliśmy kuchnię, to wiedziałam, że chcę mieć jak najwięcej szuflad (zrezygnowałam, że nie będziemy mieli szafek typu cargo kosztem dużych szuflad). Ten układ sprawdza nam się znakomicie – szuflady to jest to! Pełen dostęp i widoczność. Właściwie przez przypadek odkryłam funkcję wkładu na sztućce w szufladzie – kupiłam 2 takie pojemniki, a naprawdę potrzebowałam tylko jednego. Drugi wykorzystałam do organizacji słoików i puszek. Bardzo mi się to sprawdza i od razu widzę, co gdzie jest. A w jednej przegródce trzymam papier do pieczenia i folie.

Przechowywanie pionowe

Pewnie już słyszeliście o tym sposobie, ale pozwolę sobie o nim napisać. Dzięki temu mamy więcej miejsca, a przestrzeń jest świetnie wykorzystana. Spróbujcie kiedyś a się przekonacie.

Tak trzymam kilka przypraw, z których najczęściej korzystamy albo pokrywki – jak mało miejsca zajmują, kiedy stoją pionowo w pojemniku. Dzięki temu mam też porządek w szafce i łatwy dostęp.

Szuflada dzieci

Projektując kuchnię zależało mi żeby dzieci miały łatwy dostęp do wielu rzeczy i nie wołały nas za każdym razem kiedy chcą się np. napić. Z resztą to jest też ich dom więc, powinien być przystosowany do ich potrzeb i możliwości. Kubki i talerze trzymamy w wyższych szafkach, a dzieciom przełożyłam ich naczynia do szuflady. Są też w niej ich małe deski do krojenia. Dzięki temu mam w domu małych pomocników, którzy chętnie uczestniczą w przygotowywaniu posiłków.

Nie wyrzucaj – wykorzystaj

Staram się wykorzystywać powtórnie wiele opakowań i odkładam je np. dla mojej mamy, która robi przetwory lub używa plastikowych pojemników do rozsądzania kwiatów. A chcę pokazać Wam jeszcze jedną rzecz: używam powtórnie worków strunowych od produktów. Przykładowo orzechy przesypuję do pojemników, a opakowanie odkładam do szuflady. Wykorzystuje je ponownie aż się zużyje. Nie ma potrzeby go wyrzucać.

Jeżeli jesteście na etapie projektowania swojej kuchni to polecam Wam też taką magiczną szufladkę, z której bardzo często korzystamy. Jest ukryta w szafce, gdzie kosze. Trzymam tam worki na śmieci, woreczki do ponownego wykorzystania, notes i długopis do robienia list zakupowych itd. Jak nam się coś kończy to od razu zapisuję.

Sprzątanie po gotowaniu

Tej części w gotowaniu nie lubię najbardziej, ale radzę sobie coraz lepiej. Mimo tego, że mamy dużą zmywarkę to często coś przemywamy ręcznie. Zrobiliśmy w szafce ociekacz na mokre naczynia i uważam, że to jedna z lepszych decyzji w naszej kuchni. Nic nie stoi na blacie, a dzięki temu nie muszę specjalnie sprzątać i organizować przestrzeni do gotowania. Pusty blat zachęca do przygotowywania potraw, bo nie trzeba go najpierw sprzątać.

A na koniec niezła gratka, mam dla Was przepis, który jest naszym ostatnim hitem śniadaniowym!

Budyniowe naleśniki dla całej rodziny:

Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na gorącą natłuszczoną patelnię.

Smacznego!

Tak wyglądają zmiany, które wprowadziłam i dzięki nim mam zdecydowanie lepszą organizację. Mądre zakupy bez przepłacania, do tego planowanie posiłków z listą i mamy dużą oszczędność czasu.

A tu zobaczcie 10 produktów, które zawsze mam w domu – żeby moja rodzina jadła zdrowo

Napiszcie jakie Wy macie sposoby na dobrą organizację w kuchni – wspólnie się zainspirujemy.

Table Of Contents

Komentarze

    świetny wpis Aniu, mleko owsiane za 5 zł 😮 ja dziś zapłaciłam 2x tyle, dzięki za cynk.
    ja właśnie jestem po zakupach pojemników do organizacji… lodówki, tam to sie dopiero dzieje ….

    Pomysł z ponownym wykorzystaniem opakowania np. po orzechach zgapiam:)
    U nas super sprawdza się szafka z talerzykami, kubkami i bufonami od dzieci, starsza sama już się obsługuje, dodatkowo w lodowce w większym pojemniku mamy wszystko co wchodzi najczęściej na kanapki, wyciągamy całe pudełko i na stół do tego tylko pieczywo i gotowe.
    ALE!!! Podłoga w jodełkę to moje marzenie, jest piękna:)

    Aniu, mleko owsiane jest bardzo proste do zrobienia w domu (szczególnie jeśli masz TM) i dużo lepsze w smaku niż te ze sklepu 😋

    Kochana super wpis 🙂 Bardzo pomocny.
    Skąd są te pojemniki, np. gdzie wkładasz makaron i te pojemniki małe okrągłe na przyprawy m.in. ksylitol? Zaraz muszę zrobić porządek w mojej kuchni :))

    Aniu kuchnia jest klimatyczna:), organizacja to podstawa!!! jakiej firmy wkład na sztućce macie? Do szafki 60 cm?

    Aniu, dziękuję 🙂 wkłady kupowałam w lokalnym sklepie z akcesoriami do mebli

    A tak z ciekawości gdzie trzymasz plastikowe pojemnik bidony itp. Ja mam z tym największy problem i jeszcze szuflada z akcesoriami takimi jak durszlak cedzak łyżki drewniane itp.

    Olu, nad piekarnikiem mam taką szafkę. W niej mam dwa duze przezroczyste pudełka i tam w jednym stoją butelki i bidony, a w drugim lunchboxy.

    Ważna rzecz odnośnie pojemników – ja się przestawiłam na nie gdy drugi raz przyniosłam że sklepu mole. Niestety często sobie tych nieproszonych gości przynosimy z zakupami a potem cała szuflada przypraw, mąk, kasz itp. do wyrzucenia. W pojemnikach wyrzucam jeden produkt a reszta jest bezpieczna. Przypomnij co to za metkownica z tymi literkami?

    Ja też kiedyś miałam mole spożywcze – walczyliśmy długo z nimi;/

    Świetny wpis! Kuchnia bardzo mi się podoba 🙂 Pomysł z pojemnikami super i też tak robię, że wszystko przesypuje.
    P.S kocham mleko owsiane w kaufland jest teraz po 3.99. Zrobiłam już zapasy :-p

    Wyznajemy teorię, że Wielki Chaos może panować tylko podczas gotowania – szczególnie wtedy, gdy ponosi kulinarna wyobraźnia. Ale podczas przygotowań nie ma na niego miejsca, a sprzątanie powinno zajmować jak najmniej czasu. W końcu lepiej przeznaczyć go na wspólny posiłek przy stole. 🙂 Świetne pomysły i naleśniki także! 🙂

    O tak – dobra organizacja miejsca to podstawa! U mnie już od dawna królują podpisane pojemniki lub ładnie odświeżone słoiki 😀

    Przechowywanie w pojemnikach jest super, ale… Aniu pamiętasz jak długo trzeba gotować poszczególne makarony, kasze czy ryz? Nie masz opakowania, na którym jest dokładnie napisane ( niektóre kasze trzeba płukać itd.), chyba że to wszystko pamiętasz 🙂

    tak tak tak! ostatnio wyjąłem makaron i dokładnie ten zong:) chyba przekładając trzeba wyciąć ten kawałek opakowania i dołożyć do makaronu:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pracujemy nad jeszcze piękniejszym nebule.pl dziękujemy za Waszą cierpliwość!