
Pierniczki świąteczne z dziećmi – kreatywne pomysły na ozdabianie
Pierniczki świąteczne to główny punkt naszych przygotowań do świąt. Każdy z nas czeka cały rok żeby znów móc poczuć ten niepowtarzalny zapach w kuchni. W tym roku pierwsze pierniczki świąteczne już zawisły na choince, ale wcale nie jest powiedziane, że nie będziemy ich dorabiać.
My zawsze korzystamy z tego przepisu i wychodzą przepyszne. Najpierw są lekko twarde, a po zamknięciu w pudełku miękną.
Pierniczki świąteczne - przepis
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100-110 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 ml syropu z agawy
- szczypta soli
Wykonanie:
- W garnuszku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cukier, syrop z agawy oraz przyprawy: cynamon imbir i przyprawę korzenną. Lekko podgrzej i wymieszaj, by cukier się rozpuścił. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Dodaj schłodzone masło z cukrem i przyprawami. Zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 min.
- Piekarnik nagrzej do 180 st.
- Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i foremką wycinaj ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Piecz ok 10-15 min, aż będą rumiane.
Trochę bałaganu jest nawet wskazane:)
Dziś pokażę Wam nasze ulubione sposoby na dekorowanie.
Pierniczki z szybką
Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego, to może spodoba się Wam ten pomysł. Potrzebujecie do niego cukierków – landrynek. Oddzielamy kolory i wkładamy landrynki do woreczków. Następnie stukamy młotkiem, tak żeby landrynki mocno się pokruszyły. Potrzebujemy też foremkę, która wytnie dziurkę już w gotowym pierniku. Ja kupuję takie specjalne, które mają mniejszy środek (w tym roku kupiłam takie KLIK), ale równie dobrze możemy wyciąć otwór np. kieliszkiem. Do środka przed pieczeniem nasypuję landrynki i piekę ok. 10 minut. Czekam aż wystygną i wtedy odrywam od papieru. Takie pierniczki świąteczne świetnie wyglądają na choince (nie zapomnijcie zrobić przed pieczeniem dziurki słomką), bo światło lampek przebija się przez szybkę.
Pierniczki świąteczne z piankami
Potrzebujemy małe pianki typu marshmallow (dostępne TUTAJ ) i np. foremkę w kształcie owieczki (TUTAJ). Możemy również dekorować piankami inne kształty. A jak je zrobić? Tuż po wyjęciu gorących pierniczków z piekarnika szybko przyklejamy pianki do ciastka i przyciskamy. Możemy też dosłownie na 30 sekund włożyć pierniczki z piankami do piekarnika. Wtedy one się lekko stopią.
Pierniczki świąteczne z migdałem
Potrzebujemy foremki z ludzikiem (TUTAJ) lub innej, która mogłaby fajnie wyglądać. Przed pieczeniem wkładamy ludzikowi w ręce migdał i pieczemy ok. 10 min. Jeżeli chcecie coś słodszego to migdały można wyjąć i włożyć w zapieczoną dziurkę np. cukierka M&M.
Pierniczki świąteczne z pysznym owocowym lukrem
W tym roku zamiast sztucznych barwników używamy pysznych różdżek Helpa, które nadają piękny kolor, ale też niesamowicie owocowy smak.
Obawiam się, że moje pierniczki świąteczne nie dotrzymają do świąt 🙂
Nam się landrynkowe szybki rozpuściły kilka godzin po upieczeniu – co ciekawe tylko te przezroczyste, białe mają się świetnie. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Mamy teraz mnóstwo dziurawych, klejących pierników 🙂
Co do pierników z szybką. .. zrobiliśmy takie jakieś 3 lata temu i one nadają się tylko do zjedzenia, ale absolutnie nie do wieszania na choince. Po kilku dniach szybka zaczyna się rozpuszczac i kapie. Strasznie ciężko potem doczyscic podłogę czy cokolwiek innego na czym choinka stoi.
U mnie nigdy na choince te pierniczki tyle nie wytrzymały;)
Zrobiłam wczoraj te pierniczki – witrażyki, mam nadzieję, że nie rozpuszczą się 😉
. Te ludziki z migdałem są super słodkie!
Czy syrop z agawy mote zastąpić miodem? Ewentualnie ile go dać?
TAk, jak jest płynny to podobnie.