Blog parentingowy dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
Przepisy

róż co rusz

Mam dziś dla Was przepis na kluski śląskie w wersji pink.
 
Trafiłam na niego w jakimś dodatku do gazetki i tak mi się spodobały, że postanowiłam zrobić.
 
Co jest potrzebne:
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (ja dodałam orkiszowej typ 700)
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • odrobina masła
Ziemniaki przeciśnij przez praskę (nie mam praski, więc je starłam na blenderze o małych oczkach). Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz z ziemniakami. Do masy wsyp obie mąki, wyrób gładkie ciasto. Formuj kuleczki z wykonanym palcem zagłębieniem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj minutę od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, można polać stopionym masłem.
 
Robiłam je przedwczoraj i wyszły pyszne. Dziś jeszcze zostały i je odsmażyłam (były jeszcze lepsze).
 
Smacznego!

 
Melaminowy talerzyk i kubek Rice- tu

Ten wpis ma 14 komentarzy

  1. MałyRycerzMaurycy

    wyglądają bardzo apetycznie – może to sposób na mojego nietrawcę buraków :)))

  2. Anna Hapen-Mrozińska

    super!!! a dobre w smaku?

  3. ilonas

    U nas nie ma problemu z jedzeniem buraków, ale mozna i spróbować podać w takiej wersji 🙂 wyglądają yummy!

  4. Kamciaaa

    Mniam 🙂 wyglądają rewelacyjnie 🙂

  5. Mama Lilki

    O kurcze a moja córka uwielbia buraki:) Starte czy gotowane wcina równo więc chyba ukradniemy przepis. Bu-ra-ki (i buziaki) były pierwszym trzysylabowym słówem jakie Lila wypowiedziala w okolicy 18msc życia więc są dla nas wyjątkowe:)

  6. mo wie

    Od samego koloru robi się przyjemnie na żołądku:)

  7. Wiola Ch.

    Ale fajne 🙂 Kolorowo 😀

  8. Ewelina W.

    Aniu, bombowe :)!

  9. Flow Mum

    o kurcze, ale są piękne! a buraka bardzo czuć?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *