fbpx

Jak przestałam jeść, a zaczęłam się odżywiać?

Kiedy nabawiłam się insulinooporności to bardzo mocno zmieniłam swoje nawyki żywieniowe. Na efekty długo nie trzeba było czekać i szybko udało mi się zrzucić dodatkowe kilogramy, a moje wyniki oraz samopoczucie się poprawiły. Z jednej strony świetnie, a z drugiej – zauważyłam, że ta dieta mnie męczy i pozwalam sobie coraz częściej na odstępstwa.

Znów waga poszła w górę, a za tym moje samopoczucie było gorsze. Jadłam super zdrowo i raz w tyg pozwalałam sobie na jakiś przysmak. A waga dalej szła w górę.

Próbowałam różności:

  • rozpisana dieta od dietetyka to był niewypał: nie mam tyle czasu żeby gotować 4-5 posiłków dziennie i mieć zawsze zrobione zakupy
  • jadłam 3 posiłki dziennie ( głównie białkowo-tłuszczowe) i źle się po nich czułam
  • wracałam do diety o niskim IG

Teraz tak wyraźnie widzę, jakie błędy popełniałam i już wiem, jak się prawidłowo odżywiać.

W końcu w listopadzie podjęłam decyzję, że spróbuję pierwszy raz w życiu diety pudełkowej. I to chyba była najlepsza decyzja w moim życiu. (I to nie jest żadna pochwała dla pudełek, ale o tym zaraz przeczytacie).

Czego nauczyłam się na diecie pudełkowej?

  • bilansowania posiłków – właśnie tak – na każdym opakowaniu miałam wypisane makroskładniki, a że miałam dietę o niskim IG to dokładnie widziałam ile gramów białka, ile węgli, ile tłuszczy, a ile błonnika zjadam.
  • umiem się najeść małym posiłkiem – kiedy zaczęły przychodzić do mnie pudełka to byłam lekko przerażona, że to niemożliwe aby najeść się tak małym posiłkiem
  • liczenie kaloryczności – na każdym pudełku miałam też napisaną kaloryczność – każdy posiłek miał ok 300-350 kcal – zauważyłam, że doskonale się po nich czuje, a uczucie sytości zaraz po posiłku określiłabym na 70% – w ciągu dnia jem od 1500 do 1700 kcal ( to jest redukcja)
  • 5 posiłków – jak jem 3 posiłki dziennie, to moja waga stoi w miejscu, a ja się fatalnie czuje. A kiedy weszło 5 posiłków to nagle odżyłam, bo nie musiałam bardzo się ograniczać, a jedzenie, co 3 h jest naprawdę łatwe
  • nie zapominałam o jedzeniu – zauważyłam u siebie takie zależność – jeżeli nie zjem, co 3 h zbilansowanego posiłku, to kolejny jem o wiele większy oraz niekoniecznie zbilansowany. Co teraz robię? Nie dopuszczam do tego i jem mały posiłek. Nie zdarzyło mi się jeszcze NIGDY żeby pomiędzy posiłkami co 3 h była głodna.

Czy ta dieta u mnie zadziałała?

Na maxa! Czułam się po niej świetnie – żadnych spadków energii, waga powolutku leciała. Dieta była bardzo różnorodna i to mi się najbardziej podobało. Łatwe zasady, proste składniki, a ja coraz więcej czytałam o różnych dietach. Korzystałam z pudełek przez 1,5 i powiedziałam: wystarczy! Przerażała mnie ilość plastiku, a ja już umiałam sama ocenić: porcję, makro, kaloryczność. Stwierdziłam, że sama spróbuję układać mój jadłospis i od kilku miesięcy jem wg zasad, które wypisałam wyżej.

Do tego dołożyłam jeszcze:

  • śniadania zawsze wytrawne, bo nawet osłodzone erytrolem lub ksylitolem powodowały większe ssanie w ciągu dnia
  • jem tylko chleb żytni
  • minimum 500 g warzyw dziennie
  • piję też soki warzywne z wyciskarki tuż po posiłku białkowo-tłuszczowym
  • kupuję produkty, które bardzo lubię (wrzucę je Wam poniżej) i nie czuję, że jestem na diecie – po prostu racjonalnie się odżywiam
  • ostatni posiłek jem o 19

Niby to wszystko jest takie proste, ale wg mnie sukcesem diety jest wytrwałość i wprowadzenie nawyku. Ja tak się odżywiam od listopada i w sumie spadło mi 5 kg. To nie jest szybki spadek, ale ja chciałam to zrobić powoli i z głową.

Co zrobiłam żeby się zmotywować?

Mam swoją wagę do której dążę i obliczyłam z moim powolnym tempem spadania kilogramów kiedy to się może stać. I oczywiście fajnie jest powiedzieć: „Do maja schudnę 10 kg”, ale osoby takie jak ja, które mają słomiany zapał temu nie podołają, bo to jest za DUŻY CEL.

Rozpisałam więc na tygodnie w kalendarzu, ile gramów może być mniej (żeby spadało 1 kg na miesiąc). I powiem Wam, że to działa: rozbiłam duży cel na kilkadziesiąt mniejszych i je realizuje skreślając kolejne. Jestem na dobrej drodze.

Jak w takim razie komponuję swoje posiłki?

  • 1. Skupiam się na białkach, tłuszczach i błonniku w KAŻDYM POSIŁKU z 5 posiłków

Kiedy mam produkt w opakowaniu, to patrzę na makroskładniki i liczę: suma białka, tłuszczy i błonnika musi być conajmniej 2 razy większa niż węglowodanów. Dzięki temu najadam się malutką porcją, nie jestem senna i nie myślę wcale o jedzeniu.

Kiedy chcę zjeść jabłko, które ma głownie węgle i cukier to robię z niego posiłek. Czyli np. jem wcześniej 10 migdałów, albo 2 łyżki masła orzechowego (białko,tłuszcze i błonnik) i do tego jeszcze trochę białka np. pół szklanki pitnego Skyra. Teraz może się Wam to wydawać skomplikowane, ale jak się zacznie o tym myśleć to wchodzi automatycznie.

  • 2. Liczę kalorie

Wcześniej też jadłam zdrowo, ale jak teraz patrzę na porcje jakie jadłam to wydaje mi się, że nawet po 500-600 kcal. Powszechnie zdrowe produkty takie jak orzechy, awokado, 2 ogromne kawałki łososia, 4 łyżki oliwy to wszystko wychodziło tak, że razem jadłam 2500-3000 kcal dziennie. Nie ma cudów – przy takiej podaży kalorii się nie schudnie, a mi na tym zależało.

  • 3. Jem 5 posiłków dziennie

Czasem jak chcę sobie na coś bardziej kalorycznego pozwolić, to łączę 2 posiłki w 1.

  • 4. Piję dużo więcej wody

W mojej diecie jest teraz bardzo dużo błonnika pokarmowego i trzeba dużo pić. A do tego o wiele mocniej odczuwam pragnienie, więc to nie jest problem

  • 5. Zachcianki

Jak na przykład jesteśmy w gościach lub mam w domu ciasto, to jem je od razu po posiłku. Dzięki temu krzywa cukrowa robi się znacznie niższa i nie ma wyrzutu cukru. Czyli tuż po obiedzie jem mały kawałek ciasta i wliczam go w bilans kalorii, który odejmuje z kolejnego posiłku.

  • 6. Mam listę swoich ulubionych produktów

Przez ten czas udało mi znaleźć na półkach sklepowych dużo produktów, które mi odpowiadają i mam je zawsze w domu. Kiedy nie wiem co zjeść, a zbliża się pora posiłku to po prostu biorę i robię. Nie umiem planować posiłków z wyprzedzeniem, bo zajmuje mi to za dużo czasu. Staram się mieć moich ulubieńców w domu i z nich korzystać.

  • 7. Jem to co rodzina na obiad

Według mnie dużym minusem diety pudełkowej jest to, że jeden rodzic lub oboje jedzą coś innego. Mojemu mężowi albo dzieciom było przykro z tego powodu, dlatego teraz jem to co oni. Tylko z zachowaniem zasad, czyli więcej białka, tłuszczy i błonnika niż węglowodanów. A same węgle powinny być złożone: makaron żytni, kasza gryczana.

  • 8. Zabieram ze sobą jedzenie

Kiedy wychodzę na dłużej niż 3 h zabieram ze sobą np. koktajl białkowy (kupuję ostatnio Piątnica) i wsypuję tam 2 łyżki Dobrej Kalorii

Mój przykładowy dzienny jadłospis:

  • rano kawa ze spienionym mlekiem 0,5%
  • ok 8 śniadanie – 2 kanapki na żytnim chlebie, smaruję pastą warzywną a na to np. 2 plastry sera Piórko (ma bardzo dużo białka) albo same warzywa np. kiszony ogórek na to kolendra.
  • ok 11 przekąska – Skyr z 2 łyżkami Dobrej kalorii i 1 kiwi, po tym kawa
  • ok 14 obiad – zazwyczaj pieczony drób lub ryba, a do tego kasza lub makaron żytni i warzywa
  • ok 17 przekąska – shake warzywny z dodatkiem np. płatków owsianych, łyżką masła orzechowego
  • ok 19.30 Kolacja – np. sałatka z hallumi lub sałatka z jajka gotowanego, tuńczyka, korniszona i łyżki jogurtu greckiego

A to moje ulubione produkty, które mam zawsze w szafce i lodówce:

Ser PiórkoKLIK – odkąd go odkryłam nie jam żółtego sera – ma bardzo dużo białka, a mało tłuszczu

Pasta RudolfsKLIK – uwielbiam wszystkie wersje do kanapek, makaronu żytniego, do sałatki. Są różne smaki, ale ta na zdjęciu jest nas. Używam jej zamiast masła na kanapki.

Moi ulubieńcy na wynos lub kiedy nie mam czasu nic przygotowywać

Koktajle z białkiem Piątnica, a do tego dodaję 2 łyżki Dobrej kalorii (moja ulubiona to zielona i czerwona) – KLIK

To moje dodatki to jogurtów, sałatek i koktajli: źródło zdrowych tłuszczy, witamin i błonnika

To jest moja ukochana Granola z super składem KLIK i tu KLIK

A tu reszta pyszności: ulubiony makaron żytni, olej lniany i najlepsza pasta Krukers lajt z erytrolem.

To już chyba wszystko. Mi wprowadzenie tych zasad bardzo ułatwiło życie. Nie mam dużej presji na chudnięcie, ale kontroluję wagę i zapisuję sukcesy. Do tego ćwiczę 2-3 razy w tyg po około 30-40 min. Mi taki zdrowy styl bardzo odpowiada, bo właściwie odbywa się bez wyrzeczeń i presji.

Co zmieniłam oprócz nawyków żywieniowych opisywałam już w poście W końcu wzięłam się za siebie🙂

Jeżeli macie swoje sposoby to wrzućcie w komentarzach. Ja trochę żałuję, że dietetycy zamiast nauczyć swoich podopiecznych, jak komponować zbilansowane posiłki dają tylko gotowe jadłospisy.

Komentarze

    Cieszę się , że natrafiłam na Twój profil,.bloga i ten wpis. ❤️ Byłoby wspaniale gdyby naprawdę uczyli tego, chociażby w szkole średniej.

    Bardziej skompilowane robi się kiedy trzeba wykluczyć gluten i cały nabiał.
    Wtedy trzeba się bardziej nakombinować. :-
    Mimo to Twoje propozycje są niezłe 🙂

    Wow 🙂 Dziękuję za te garść motywacji. Potrzebowałam tego! Jestem wlasnie przed decyzją o zmianie. Troche sie ostatnio u mnie działo i potrzebuje odmiany. Zdrowotnie tez bylo nienajlepiej. Nie wiem tylko od czego zacząć. Myślałam o cateringu dietetycznym, ale to chyba nie na teraz. Moze powinnam zaczac od badań? W diagnostyce widziałam maja taki pakiet fit&active chyba nawet w wersji z konsultacja specjalisty to moze to bedzie dobry kierunek. Pakiet teraz jest duzo tańszy, wiec nie ma tragedii cenowej. A badania powiedza co zrobic, od czego zaczac, co uzupełnic a co odstawic. Jak myslisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

SMARTPARENTING - nebule.pl dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej