Blog parentingowy dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
Przepisy

Zdrowe śniadanie-wyniki konkursu cz. II

Drugi zwycięski przepis w konkursie „Zdrowe śniadanie z Beaba” to:

Kaszka jaglana z malinami

1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
4 łyżki kaszy jaglanej
cukier/miód lub inny preferowany słodzik
2 garście malin
Kaszkę zmielić w młynku do kawy – to można pominąć w zależności od preferencji.
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać kaszę i kakao. Gotować około 15 na wolnym ogniu do miękkości co jakiś czas mieszając – czas gotowania jest zależny od stopnia zmielenia kaszy.
Po ugotowaniu dodać cukier lub miód- ilość w zależności od preferencji. Dodać maliny-kilka zostawić w całości na wierzch, resztę zanieść z kaszą.

Kakao można pominąć

Kasza wyszła pyszna. Smakuje jak czekoladowy budyń.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Nie znoszę kaszy jaglanej, a w tym przepisie zupełnie jej nie czuć.

Zwycięzca otrzymuje ten zestaw:

zdj-cie-2B3-2B-1-

Skontaktuję się z Tobą e-mailowo

Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział. Niektóre przepisy wypróbuję i zmieszczę w ebooku:)

Ten wpis ma 6 komentarzy

  1. alexanderkowo.blogspot.com

    to już mam śniadanie na jutro 🙂

  2. joanna

    na pewno pyszne! a ja wklejam obiecany przepis na jaglankę, dzięki któremu polubiałyśmy ją na śniadanie. porcję kaszy prażę w rondelku do momentu, aż zacznie pachnieć, uważając, żeby nie przypalić. przelewam wrzątkiem, który następnie wylewam. do kaszy wlewam ponownie świeży wrzątek w proporcji 2:1. do rondelka dodaję dla osłody i wartości odżywczych figi, daktyle, morele suszone, żurawinę, śliwki, szczyptę mastyki lub cynamonu. przykrywam i pozwalam pyrkać sobie na wolniusieńkim ogniu, aby woda jak najmniej parowała. gotowe danie jest kleiste, ale nie suche, bardzo aromatyczne i idealnie nakłada się na łyżkę nawet zupełnie niewprawionymi rączkami. gotuję porcję na trzy dni- duuuużą porcję, bo podjada z niej i tata i ja. następnego dnia podgrzewam porcję z odrobiną wody lub mleka sojowego, jeśli podgrzeje się za bardzo, a ktoś się niecierpliwi- dodaję świeży owoc lub jogurt! baaardzo polecamy, pasibrzuchy z Krakowa 🙂
    http://pokazywarka.pl/4hw8nv/#zdjecie12790483

  3. Aga

    Nie wiem dlaczego mój wcześniejszy komentarz się nie ukazał:/ No cóż, pisałam w nim jak bardzo się ucieszyłam z tego, że mój przepis został wyróżniony i wląsnie dobra radę na goryczkę kaszy jaglanej, która niektórych zniechęca do tej wspaniałej kaszy, mianowicie przed gotowaniem należy przelać wrzątkiem kaszę. W przypadku mojego przepisu należałoby to zrobić dzień wcześniej aby kasza wyschła, gdyż mokrej do młynka nie radze wkładać:)

  4. Aga

    Nie, żebym była niecierpliwa ale nikt się zemną nie skontaktowała w związku z tym konkursem 🙁

  5. Ania

    Ja wiem, głupie pytanie, ale skąd ładna podkładka w kropki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *