Blog parentingowy dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
W kuchni

Zdrowe żelki

W dzisiejszym wpisie zdradzę Wam bardzo szybki przepis na zdrowe żelki.

Gdybym mogła wybrać jeden ulubiony słodycz mojej córki to z pewnością byłyby to… żelki. Nie lubi czekolady, nie przepada za ciastkami, a żelki mogłaby jeść w każdych ilościach. Nie ukrywam, że zdarza mi się jej kupić takie zwykłe naładowane cukrem i sztucznymi barwnikami jeżeli bardzo mnie prosi. Jednak na co dzień staram się ograniczać takie słodkości. Ostatnio zrobiłyśmy razem domowe, zdrowe żelki.

Co potrzebujecie?

  • Agar-agar czyli substancja żelująca z wodorostów, która ma zupełnie neutralny smak. Występuje w listkach lub w proszku i najczęściej można ją znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Kosztuje ok 10 zł za 25 g. Można go kupić np. tutaj
  • Sok z owoców- najlpiej domowy bez cukru. Ja w tym roku zrobiłam tylko jeden sok – wingronowy i właśnie jego użyłam do naszych żelek, ale równie dobrze może to być każdy inny sok. W tym okresie jesienno-zimowym polecam sok z malin lub aronii żeby dzieci miały dodatkową dawkę zdrowia
  • Miód lub inny słodzik. Ja użyłam miodu z propolisem.
  • Można również dodać sproszkowaną witaminę C

Przygotowanie:

1/3 łyżeczki agaru rozpuścić w 250 ml zimnego soku, dobrze wymieszać i podgrzać do temp 90 st (w tej temp. rozpuszcza się agar-agar). Zanim dodacie miód warto odczekać żeby przez  wysoką temperaturę nie stracił swoich właściwości zdrowotnych. Dodajemy miód, mieszamy i wlewamy do foremek. Można użyć silikonowych foremek do lodu lub użyć starego opakowania po czekoladkach. Odstawić do wystygnięcia w temp. pokojowej.

Gotowe 🙂

Jeżeli dopadnie Wasze dzieci choroba to można zrobić żelki, które będą zawierały naturalne antybiotyki takie jak np. kurkuma lub imbir. Czytałam też niedawno o mocy naparu z goździków. Następnym razem wypróbujemy.

20161126-dsc_2281

20161126-dsc_2293

 

Foremka  Tiger

Talerzyk Sillydesign

 

Ten wpis ma 13 komentarzy

  1. Anna K

    Rewelacja!

  2. K.K.

    Aniu, a możesz polecić jakieś kupne żelki bez cukru?

  3. Ola

    Musimy wypróbować

  4. markdottir

    Musze spróbować, bo gdzieś mi się wala agar po szafce. One mają konsystencje żelek czy bardziej galaretki? Trzeba jeść od razu, czy mogą poleżeć?
    Pytam, bo kupiłam w Tchibo zestaw do samodzielnego zrobienia kalendarza adwentowego, więc mam fajne foremki do żelek. 😉

  5. Groszki

    Wow, wygląda na bardzo łatwy przepis 🙂 Chyba się skuszę, bo moje dzieci uwielbiają żelki, a i ja sama jestem ich wielką fanką 😉

  6. S.

    Od kiedy imbir i kurkuma są antybiotykami? Ja rozumiem, że mają działanie przeciwzapalne czy antyseptyczne, ale antybiotyki?

  7. Joasia

    A pro po Kurkumy to żeby miała dla naszego organizmu właściwości zbawienne musi być łączona z czarnym pieprzem dopiero wtedy jest wchłaniana przez nasz organizm dodatkowo kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach i to też jest istotne (musi być jakaś oliwa np. z oliwek).

    Generalnie świetny pomysł, Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *