fbpx
Blog parentingowy dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej
BLW

Jesteś na diecie? Chodź na gofra!

Dziś przedstawiam Wam mój autorski przepis na gofry dietetyczne.

Stworzyłam go na potrzebę mojej diety, a i Lilka się nimi zajada.

DSC_5989

Bez cukru!

Składniki:

  • 75 g płatków migdałowych
  • 75 g płatków orkiszowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 150 ml mleka (użyłam ryżowego)

Płatki mielę w młynku do kawy na mąkę.  Suche składniki mieszam razem. Na koniec dodaję oliwę i mleko. Energicznie mieszam wszystko w misce. Gotowe!

Gofry polewałam musem malinowym. Jest nic innego jak podgrzane maliny  z odrobiną wody i na koniec potraktowane blenderem. Mus smakuje znakomicie z listkiem mięty.

DSC_5956

DSC_5928

DSC_5917

DSC_5909

DSC_5912

DSC_6040

DSC_5962

DSC_5963

DSC_5984

DSC_6003

DSC_5999

DSC_6017

DSC_6020

DSC_6006

DSC_6027

 

Lilki ulubiony dżem:)

Przepis na inne zdrowe gofry u OLGI

Pastelowe talerze i kubki: RICE

Sztućce Beaba

Gofrownica Silvercrest

Ten wpis ma 20 komentarzy

  1. Gabistworkowo

    Ooo coś dla mnie 🙂
    Można wiedzieć, na jakiej diecie jesteś? Ja też na diecie i z podobnych składników korzystam 😉

  2. Ewelina

    są efekty? Ja się zastanawiałam nad taka dietą

  3. Magda

    Efekt diety wow. A mogę prosić o więcej szczegółów co do jadłospisu i zasad. Pozdrawiam serdecznie!

  4. Wera

    Wyprobuje przepis bo bezglutenowy, a takie lubie:).

    A ja polecam Ci jeszcze takie gofry, dla mnie najlepsze jakie robilam. Porcja dla 4 os rodziny. Dla dwojki dzieci wystarczy polowa skladnikow.

    2 jajka
    łyzka syropu z agawy
    1/3 szklanki oleju
    350 ml wody
    9 g proszku do pieczenia
    200 g mąki gryczanej
    100 g mąki ryżowej
    100 g mąki ziemniaczanej

    W dużej misce zmiksować jajka z syropem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smazyc na rozgrzanej gofrownicy.

    • Wera

      O teraz widze ze platki orkiszowe a nie owsiane ale mysle ze mozna zastapic smialo. Pozdrawiam.

  5. jakosTakos

    Tytuł świetny. Jak się najem gofrów, to poczytam dalej, bo obawiam się, że będzie tam jakieś drobne ‚ale’;)

  6. Iza - łowca zabawek

    świetny przepis i jaka rewelacyjna gofrownica!

  7. Olga Pietraszewska

    Wow! Jutro zmielę płatki i zobaczymy, co z tego wyjdzie 🙂 Ale zapowiada się wyśmienicie 🙂

  8. Ewelina

    Robiłam Twoje gofry. Są świetne- lepsze niż tradycyjne bo bardziej chrupiące. Moja córka( jest w wieku Twojej) lubi też placki z jabłkami otrębami owsianymi i nasionami chia- taki zdrowszy zamiennik zwykłych placków..

  9. olga z okolic

    zrobię na pewno!
    mniam

  10. Basia

    O, coś dla mnie, mam cukrzycę ciążową, na pewno wypróbuję 🙂

  11. Aneta Maj

    Przepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.

  12. Natiblog

    Jeju ale cudna gofrownica <3 ja akurat zmieniam odżywianie na trochę zdrowsze i chętnie wypróbuję przepis 🙂
    Zdjęcia śliczne!

  13. Anna

    A co to za książka „Burgery”? Czyja? Fajna?

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: