W kuchni

Przepis na pudding chia i przepyszne domowe lody

Przepis na pudding chia, który uwielbiam i robię bardzo często. Pod ostatnim wpisem TUTAJ prosiliście mnie również o zdradzenie naszych ulubionych przepisów na domowe lody.

Nasionka chia  (szałwia hiszpańska) odkryłam rok temu i do tej pory mi się nie znudziły. Jem je bardzo często w różnych formach (nie przekraczając dziennej dawki 15 g).

Pamiętam jak opublikowałam zdjęcie mojego puddingu kilkanaście dni po porodzie Juniora, to wiele osób zapytało, czy nie obawiam się zmniejszenia ilości mleka. Otóż nie, chia nie wpływa na laktację i mogą ją spokojnie jeść mamy karmiące. Wiadomo nie od dziś, że nasz rodzima szałwia wpływa na zmniejszenie ilości mleka, jednak takie właściwości mają liście naszej polskiej szałwii.

Chia to tzw. superfood, czyli są to nasiona, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim zawierają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a teraz uwaga:

Porcja 15 g nasion chia zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3,
  • 15 razy więcej magnezu, niż brokuły,
  • 6 razy więcej wapnia, niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza, niż szpinak,
  • 4 razy więcej selenu, niż len
  • oraz 2 razy więcej błonnika, niż otręby.*

Więcej informacji o dobrodziejstwie nasionek chia przeczytacie TUTAJ 

Przepis na pudding chia może się wydawać skomplikowany, jednak jest naprawdę prosty. Jest kilka składników, które bardzo pasują do puddingu i zaraz Wam o nich napiszę.

Dodam jeszcze, że chia jest polecana przy dietach, bo są niskowęglowodanowe, a wszystkie węglowodany pochodzą z błonnika.

Przepis na pudding chia ogólny

1.Do słoika lub kubka nasyp nasiona chia (2 łyżki dla dorosłego dziennie lub 1 łyżka dla dzieci)

2.Dolej 100 ml mleka (ja używam roślinnego, czasem krowiego, ale najlepszy wychodzi z mlekiem kokosowym lub migdałowym. Możesz też dodać odrobinę słodkiego syropu, ale ja tego nie robię, a i tak jest dobre.

3.Całość wymieszaj lub jeśli używasz słoika zakręć słoik i potrzep nim by wszystko się wymieszało, nasionka muszą być zanurzone. 

4.Zostaw na 15 minut w lodówce. Następnie wymieszaj pudding.

5. Całość zostaw w lodówce na noc lub minimum 3-5h .

6.Wyjmij pudding.

7.Dodaj ulubione dodatki. Smacznego!

Przepis na pudding chia z dodatkami

Do puddingu pasują najbardziej świeże owoce, ale ja mam dwa swoje sprawdzone przepisy, które są obłędne.

  1. Przepis na pudding chia z masłem orzechowym i bananem

Kiedy wyjmę już gotowy pudding to przygotowuję drugą część. W misce duszę widelcem połówkę dojrzałego banana z łyżeczką  dobrego masła orzechowego (najlepsze arachidowe z Rossmanna). Mieszam masę dokładnie i kładę na pudding. Górę posypuję pełnoziarnistymi płatkami i świeżymi owocami. Warstwy możecie układać dowolnie np. chia – masa z masłem orzechowym i bananem – chia – płatki – owoce

Zdradzę Wam jeszcze jeden trik! Jeżeli chcecie jeszcze bardziej pysznie wyglądający pudding to wcześniej ukrojcie bardzo cienkie plasterki owoca (2-3 mm) np. świetnie się sprawdza kiwi, truskawka, banan i przyklejcie go do ścianek. Następnie przełóżcie pudding.

2. Przepis na pudding chia z jabłkiem i płatkami migdałowym

i

Do puddingu dodać jeszcze odrobinę cynamonu, i miodu. Pół jabłka pokroić w kosteczkę i prażyć na patelni z łyżeczką masła, posypać cynamonem. Uprażyć płatki migdałowe. Masę jabłkową lekko przestudzić i położyć na pudding. Całość posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

przepis na pudding chia

Nasionkami posypuję również koktajle np. taki z ananasem i mlekiem kokosowym, a czasem dosypuję do szklanki wody.

Czy nasionka chia mogą jeść dzieci?

Tak, oczywiście, tylko nie w dużych ilościach (ma sporo błonnika). Moja córka uwielbia puddingi, ale daję jej deser zrobiony z jednej łyżki chia i 50 ml mleka. Junior czasem wyprosi jedną łyżkę puddingu, albo dosypuję niewielką ilość do owsianki.

Przepisy na domowe lody

Najprostszy przepis na domowe lody

  • woda kokosowa lub woda słodzona cukrem trzcinowym np. Kubuś water
  • owoce

Te lody są dziecinnie proste w wykonaniu i nawet 3-letnie dziecko je samo zrobi.

Do foremek nalewamy do połowy wodę kokosową lub wodę smakową i wrzucamy owoce.

To tyle 🙂 Są naprawdę pyszne i bardzo orzeźwiające

Pyszne lody dwuskładnikowe

Przepis na 4 lody

  • szklanka arbuza bez pestek
  • banan

Banana wcześniej smażymy na odrobinie oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku. Dzięki temu będzie miał naprawdę ciekawy smak.

Wszystko miksujemy i wkładamy do foremek.

Ten z lewej jest arbuzowy

Lody warstwowe z malin i borówek

na 4 lody

Na kilka godzin przed rozpoczęciem zamrozić: borówki, maliny i banana. Banany obieramy ze skóry i kroimy na małe części i wkładamy do zamrażarki

  • 0,5 szklanki mrożonych borówek amerykańskich
  • 0,5  szklanki mrożonych malin
  • 1 mrożony banan
  • 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki miodu

Do miksera wkładamy składniki pierwszej warstwy: borówki, pół mrożonego banana, 1/4 szklanki jogurtu, 1/4 łyżeczki miodu i miskujemy. Przelewamy do kubka lub dzbanka.

Myjemy mikser i wkładamy składniki na drugą warstwę: maliny, pół banana, 1/4 szklanki jogurtu, 1/4 łyżeczki miodu i miskujemy. Przelewamy do kubka lub dzbanka.

Szybko (aby masa się nie rozpuściła) przelewamy je do foremek warstwowo. Całość mrozimy 3-4 godziny.

Jeżeli szukacie fajnych foremek to polecam takie TUTAJ 

lub też takie TUTAJ

Takie TUTAJ

Rice TUTAJ

Ten wpis ma 6 komentarzy

  1. Magdalena

    Mi puding chia na mleku krowim nie wychodzi, nie „scina” się tak jak na kokosowym mleku. Ale uwielbiamy ten deser.

    Super ponysly na lody 🙂

  2. Eliza

    Super przepisy, na pewno wykorzystamy. Dotychczas moje ulubione domowe lody to zmiksowane mango z listkami mięty.

  3. Ewels

    Zrobiłam kiedyś na urodziny z domowym mlekiem kokosowo-migdałowym i na to mus malinowy. Mmm…

  4. K.K.

    Zrobiłam pudding na mleku krowim, smaczny, ale faktycznie słabo się ściął. Jakiego mleka kokosowego używasz?
    Jutro zrobię lody arbuzowe.
    Dziękuję Aniu 😉

  5. Markdottir

    Kupiłam kiedyś paczkę chia, bo taka zdrowa i smaczne desery z niej wychodzą, ale pudding na mleku krowim – jak piszą poprzedniczki – wyszedł słabo i paczuszka wyładowała na dnie spiżarki. Dzięki Tobie wreszcie ja skończyłam i kupiłam nowa. Na mleku roślinnym (robiłam na migdałowym i kokosowym) wychodzi pyszny i gesty. Dziękuje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *