fbpx

Przepis na chleb nasz po-wsze-dni

  • PRZEPISY
  • 5  min. czytania
  •  komentarze [9]

Dziś mam dla was przepis na chleb. Chleb, chlebuś, chlebunio tak smakowity, że palce lizać! Pyszny, zdrowy, orkiszowy, z ziarnami – a do tego do zrobienia w 5 minut.

Ten przepis jest z nami od około 6 miesięcy. Od jego odkrycia, nasze dzieci zaczęły jeść kanapki! No ale nie zagalopowujcie się – najczęściej są to kanapki z masłem:). Zresztą wcale im się nie dziwię. Chleb jest tak powalająco pyszny, że sam majstrując sobie kanapkę, kończę właściwie na maśle i odrobinie soli truflowej.

W poszukiwaniu ideału

Droga do znalezieniu tego przepisu na chleb była dość wyboista. Kiedy się wyprowadziliśmy z Warszawy, Ania bardzo szybko odkryła cudowne źródełka świeżych warzyw, czy soczystych owoców na lokalnych ryneczkach. Ba – pierwszy raz w życiu dorobiliśmy się naszego własnego ulubionego rzeźnika (to jednak brzmi dużo raźniej niż “sklep mięsny”:))

Natomiast z pieczywem była lipa. Miesiącami szukaliśmy naszych smaków i nic. Z tej desperacji zainwestowaliśmy nawet w maszynę do pieczenia chleba. Ta zresztą mocno mnie rozbestwiła. Łatwość z jaką wrzuca się wszystkie składniki i tylko naciska przycisk. Brak potrzeby wyrabiania ciasta własnymi rękami i ugniatania tej lepkiej mazi – miodzio! Smakowity aromat unoszący się po domu i czule głaszczący duszę – no cud.

I kiedy już się wydawało, że “mamy to” – jak grom z jasnego nieba trafiła nas wiadomość, że nasz rzeźnik otwiera kolejną odnogę biznesu:

Piekarnię…

No i trafili jackpot. Doszedł nam codzienny rytuał po rozwiezieniu naszych pociech po placówkach – kolejeczka po przepyszny okrągły chleb. Maszyna do pieczenia zaczęła zbierać kurz i poszła w odstawkę. Smak chleba z piekarni jednak bił nasze wypieki na głowę! Czemu więc, zapytacie – znowu zaczęliśmy szukać alternatywy?

Kieszeń, pokusy i zdrowie

Niestety w piekarni, oprócz pysznego pieczywa, na półkach piętrzyły się i kusiły: bagietki, paluchy, drożdżówki, cynamonki, jagodzianki, gotowe kanapki i wszelkie możliwe oblane glancem i lukrowane pokusy świata.

Biorąc pod uwagę, że oprócz bochenka za kilkanaście złotych – nie dało się przejść obojętnie obok tej kuszącej słodkim zapachem rozpusty – codzienny rachunek tylko z piekarni zaczął się ocierać o 50 zł. A ubrania z kolei, krasnoludki mieszkające w naszych szafach, zaczęły zwężać jak nakręcone.

Jak żyć?

Jak więc pogodzić kubki smakowe i podniebienie rozbisurmanione smakiem chleba – jaki przenigdy nie chce wyjść z maszyny do pieczenia? Z wrodzoną awersją do żmudnego, własnoręcznego i codziennego zagniatania ciasta.

Będą przeświadczonym, że te obwarowania to twardy orzech do zgryzienia, ale z otwartą głową – pomaszerowałem na warsztaty z pieczenia chleba prowadzone przez Top Chef Ewelinę Łapińską do studia Atuty. Nauczyłem się tam piec przepyszny chleb na zakwasie – taki jak z naszej ulubionej piekarni! Schodzi by go zrobić 24h. Trzeba codziennie dbać o zakwas. Trzeba się niemiłosiernie naugniatać i kilkukrotnie ufajdać ciastem.

Efekt był oczywisty – zrozumiałem, że te kilkanaście złotych za bochenek chleba – to bardzo rozsądna cena. I jestem ją gotów płacić co dzień – byle tylko nie musieć ruszać palcem (całkiem oblepionym ciastem:)).

Chleb orkiszowy

Poznałem też jednak na warsztatach przepis, który mnie absolutnie opętał – Przepis na chleb orkiszowy z ziarnami! Chef Ewelina pokazywała jak go zrobić tak naprawdę w przerwach technologicznych jakie mieliśmy walcząc z innymi przepisami.

Tu macie składniki. To trzeba tylko zasypać i wymieszać. Tu czekacie 20 min aż wyrośnie. Nie trzeba nic ugniatać ani wyrabiać! Brak potrzeby wyposażania się w żeliwne garnki do pieczenia chleba. Nie trzeba żadnej maszyny… Potrzebujesz tylko miskę, łyżkę, blaszkę i piekarnik – i już!

Przepis na chleb orkiszowy z ziarnami

To co? Gotowi do upieczenia chleba i nie ubrudzenia sobie rąk?

Przepis na chleb orkiszowy – składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej 650
  • 30 g siemienia lnianego
  • 20 g łuskanego słonecznika
  • 10 g pestek z dyni
  • 10 g sezamu
  • 10 g soli
  • 30 g cukru albo miodu
  • 13 g suchych drożdży
  • 550 ml wody w temperaturze 32 C
  • otręby owsiane i masło do wysmarowania blaszki

Potrzebne naczynie:

  • blaszka/keksówka – 8×27 cm

A dla tych, którzy lubią kolejność w punktach:

1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce. Kolejność wsypywania zupełnie dowolna. Ja najpierw wsypuję wszystkie sypkie rzeczy, na koniec zalewam wodą w odpowiedniej temperaturze i wtedy mieszam całość energicznie łyżką.

przepis na chleb orkiszowy
przepis na chleb orkiszowy

2. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w cieple do powiększenia objętości – tak na 20 min

przepis na chleb orkiszowy - pan miesza ciasto

3. Blaszkę/keksówkę 8×27 cm wysmaruj masłem i oprósz otrębami owsianymi by chleb dał się łatwo wyjąć po upieczeniu.

wysypywanie blaszki otrębami

4. Po 20 minutach pod przykryciem, energicznie wymieszaj ciasto łyżką

przepis na chleb orkiszowy - wymieszane ciasto

5. Wstaw piekarnik by się nagrzewał do 230 C (ja ustawiam z termoobiegiem)

6. Przelej ciasto do blaszki. Przykryj ściereczką aby powiększyło objętość. Przepis mówi co prawda o 20 min ale moje półroczne doświadczenie pokazuje że już nawet po 10 jest gotowy! Zbyt długie rośnięcie mu nie służy.

przepis na chleb orkiszowy - wlewanie ciasta do blaszki

7. Po tych około 10 minutach – ( wyciągam kiedy ma tak niecały cm do wyjścia z naczynia) – żeby potem nie wylał się w piekarniku – wstaw do nagrzanego do 230 C piekarnika. Piecz 50-60 min

gotowy chleb orkiszowy

Smacznego!

8. Koniecznie wyślij na FB pod postem zdjęcie jak Tobie wyszedł i jak smakuje?

A jakbyś chciała ubogacić się nie tylko o przepis na chleb orkiszowy z ziarnami ale też na coś do niego – tu czeka na ciebie pachnąca Szakszuka

Komentarze

    odpowiedź jest prozaiczna – podczas covidowych braków kupiłem olbrzymi zapas drożdży i wciąż z nich schodzę:)

    Pyszny potwierdzam! Najlepszy domowy jaki jadłam! Dziękuje ❤️

    Próbowałem na początku – przy mące typu 2000 chleb nie wyjdzie taki jak powinien. Wyjdzie dużo cięższy, mokry i nie wyrośnie tak zdrowo.
    Ale i tak taki zjadłem:)

    Przepyszny…z braku mąki 650 użyłam 630. Zapomniałam wymieszać przed wlozeniem do foremki a i tak wyszedł przepyszny.

    Wyszedł rewelacyjny! Czy robiliście już ten sam chleb, ale z mąki owsianej? Nie chcę zmarnować produktów, ale jednocześnie chciałabym wypróbować jak najwięcej możliwości :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

SMARTPARENTING - nebule.pl dla rodziców, którzy chcą wiedzieć więcej

Bądź z nami na bieżąco
Dołącz do nas na Facebooku
NEBULE NA FACEBOOKU
Możesz zrezygnować w każdej chwili :)
close-link